Terug

Spellen én avonden organiseren? - Onze beste tips en tricks

In de ban geraakt van gezelschapsspellen? Ik geef je graag wat handige tips die je kunnen helpen bij het organiseren van je spelavonden. Maar ook voor het ordenen van je speldozen zijn er enkele leuke weetjes.
  • Familie
  • Grote groep
  • Vrienden

Niets leuker dan een avond door te brengen in gezelschap van een goed spel.  En als dat in combinatie kan met goed gezelschap, nog beter! Mijn verslaving aan gezelschapsspellen startte enkele jaren geleden. Had ik toen geweten, wat ik nu weet, zou de organisatie van mijn eerste spelavonden iets vlotter verlopen zijn. En zouden al mijn spellen nog in topconditie zijn! Dus deel ik graag enkele tips & tricks met jullie in de hoop dat ze van pas kunnen komen.

EEN VOORBEREID SPELER IS ER TWEE WAARD

Je avond goed plannen, dat is een MUST! Wat ik daarmee bedoel? Vrienden uitnodigen voor spelavond, dat is het gemakkelijkste deel van de avond. Maar dan wordt het iets minder ‘easy’: hoe kies je nu welk spel? En hoe leg je de spelregels duidelijk uit? Hier zijn wat tips om te voorkomen dat je kostbare tijd verliest tijdens je favoriete avond van de week:

TIP 1

Of je nu gastheer(-vrouw) bent, of te gast bent, kom voorbereid aan en zorg dat je zelf al een idee hebt van spellen die je wil spelen. Zo kan je spellen kiezen die je zelf al kent en die jij dus goed kan uitleggen. Of je kan vooraf een nieuw spel leren. Om je wat op weg te helpen: hier zijn een paar snelle spellen die je met meerdere mensen kan spelen én die eenvoudige spelregels hebben.
Graag gedaan!

TIP 2

De gemiddelde spelduur is een goede richtlijn om spellen voor je spelavond te kiezen. Deze informatie kan je vinden op de doos. Het addertje onder het gras? Als je een spel voor de eerste keer speelt, zal de gemiddelde spelduur waarschijnlijk het DUBBELE zijn. Een spel van een uur? Voorzie zeker 2 uur. Nieuwe spelers nemen tijdens een nieuw spel graag de tijd om goede beslissingen te nemen, een extra vraag te stellen en dat is helemaal normaal. Voldoende tijd voorzien zorgt voor wat rust tijdens de avond.

TIP 3

Bespreek onderling wie de spelregels voor een spel zal bekijken. Zeker als je regelmatig gaat spelen, is het handig als je vooraf al bepaald hebt wie de spelregels van het spel zal uitleggen. Dat hoeft zeker niet altijd dezelfde persoon te zijn. Je bespaart zo kostbare tijd om het spel te beginnen.

TIP 4

Wat als je geen tijd hebt om de regels te leren? Wist je dat er massa’s tutorialvideo’s beschikbaar zijn? Zowel YouTube als andere platformen bieden je heel wat video’s aan. Echt heel handig. Hiermee kun je het spel in minder dan 15 minuten leren. Bekijk zeker het kanaal van Nox’ Spellenzolder, ze leveren uitstekend werk!

SCHONE TAFEL, SCHONE SPELLEN

TIP 1

Voorzie onderzetters voor alle koude drankjes. Condens en speelkaarten zijn niet elkaars beste vrienden.

TIP 2

Zorg voor bekers en/of glazen die je kan afdekken met deksels.

TIP 3

Plan koffie-/praat-/snackpauzes in een andere kamer om vlekken en vette vingers te vermijden. Pluspunt: na een korte pauze ben je weer helemaal fris om verder te spelen.

TIP 4

Zorg voor reinigingsdoekjes als er toch vlekken of vette vingers zijn, ondanks al je voorzorgsmaatregelen.

TIP 5

Zorg voor een kleine prullenbak, een zak of een afvalemmer om afval weg te gooien en voorkom zo een rommelige tafel.

TIP 6

Zorg voor kleine kommen om de speelstukken te verdelen. Zo kunnen spelers die verder zitten ook aan alle stukken die ze nodig hebben zonder spelstukken te laten vallen of, erger nog, een glas om te stoten(pure horror!)

TIP 7

Zorg voor een dobbelsteenbak als je een spel speelt waarbij je vaak moet gooien. Ook hier minimaliseren we het risico op ongelukkige incidenten, die kunnen leiden tot een onverwacht vloeistofverlies.

ORDE MOET ER ZIJN 

Laat het ons even hebben over orde IN de speldoos. Hoezo, hoor ik je zeggen, de speldozen worden toch voorzien van opbergruimte voor alle stukken? Wel: ja en nee. De dozen en hun opbergruimtes worden steeds beter ontworpen, maar je kunt nog steeds (slechte) verrassingen tegenkomen. Ik geef je graag enkele essentiële onderdelen mee die handig zijn bij het opbergen van je schatten.

ESSENTIEEL ONDERDEEL 1

Elastiekjes voor de kaarten. Om te voorkomen dat de kaarten beschadigd raken, kunnen goedkope haar-elastiekjes je leven redden! En een leuke extra: om te voorkomen dat de kaarten buigen, kan je kaarthoezen kopen in de meeste spelwinkels.

ESSENTIEEL ONDERDEEL 2

Kleine zakjes. Hier stel ik een ecologische optie in stof voor, als dat mogelijk is, maar anders zal een klassieke Ziploc-zak ook prima werken. Soms is er te weinig opbergruimte voor kleine stukjes en verdwijnen fiches zo snel, dat het gek zou zijn om ze niet te gebruiken.

ESSENTIEEL ONDERDEEL 3

Elastieken voor de dozen. Moet je een zeer grote doos verplaatsen die helemaal vol is? (bvb, als de uitbreidingen net mee in de basisspelendoos passen?) Een elastiek rond de doos houdt het deksel stevig op zijn plaats tijdens het transport!

ESSENTIEEL ONDERDEEL 4

Een ECHTE draagtas voor de spellen. Het is een investering, dat geef ik toe. Maar eenmaal je één hebt, kan je niet meer zonder. Niet alleen zorgt de tas ervoor dat je spellen geordend en veilig blijven tijdens het reizen (de zandwegen naar het vakantiehuis doen misschien een belletje rinkelen), het stelt je OOK in staat om het aantal spellen dat je kunt meenemen te maximaliseren.  JACKPOT!

En nog een leuke extra om af te sluiten: wist je dat er aparte trays en bakjes verkrijgbaar zijn om de spelstukken van één speler bij elkaar te houden? Een behoorlijk geniale uitvinding! Het vereenvoudigt het opruimen op kleur, en het versnelt de opsteltijd voor het volgende spel. Elke speler heeft meteen al zijn benodigde stukken bij de hand. Neem eens een kijkje naar de prachtige producten van het Gamegenic.

Hupsé, dat was het! Nu weet je alles en ben je klaar om met goed gezelschap veel gezellige avonden met spellen te vullen! Veel spelplezier!

Klik hier om onze essentiële spellen te vinden, in een winkel bij jou in de buurt.